Who follow Diapers4All

Thursday, June 2, 2011

RUAM LAMPIN@NAPPY RASH

Salam to all parents and our customers.Today, Diapers4all nak kongsi info tentang ruam lampin @nappy rash  yang biasa berlaku pada baby2, hopefully it will help parents to understand and treat their child with nappy rash.

Mengapa bayi mengalami ruam lampin?

Nappy rash@ruam lampin merupakan iritasi yang berlaku pada kulit bayi. Lampin yang basah/kotor dan dibiarkan terlalu lama merupakan salah satu punca utama berlakunya ruam lampin.Ini kerana air kencing @ najis bayi akan bertukar kepada ammonia jika lampin@diaper bayi tidak ditukar dalam jangka masa yg lama. Walaubagaimanapun, terdapat faktor lain iaitu“fungus infection” yg  boleh juga menyebabkan ruam lampin/iritasi pada kulit bayi.

Apa yg ibu bapa boleh lakukan jika anak mengalami ruam lampin?

  •        Dedahkan bahagian kulit bayi untuk pengudaraan beberapa kali dalam sehari(lebih kurang 20       minit-1jam)   
  •          Tukar diaper@lampin bayi dengan lebih kerap atau setiap kali terdapat najis.  
  •      Pastikan kulit bayi sentiasa kering sebelum memakai lampin/diaper. 
  •      Cuci kulit bayi dengan air suam,jika terdapat najis, cuci denagn sabun bayi dan bilas dengan air suam & pastikan tiada sabun yang tertinggal pd kulit bayi. 
  •          Jangan gunakan baby wipes/wet tissue kerana ia boleh menyebabkan kulit bayi menjadi lebih           kering. 
  •        Jika anda menggunakan cloth diaper,boleh bertukar kpd disposable diaper untuk sementara waktu atau sebaliknya.Ini kerana bertukar jenis lampin bayi boleh membantu mengurangkan ruam lampin. 
  • Dapatkan bantuan doktor/pakar jika ruam lampin berlarutan atau menjadi lebih teruk. 


Tips from Diapers4all:

  •          Gunakan diaper yg ada indicator,so anda boleh tukar lampin bayi selepas mendapati indicator bertukar kepada warna hijau. Jadi anda tidak membiarkan diaper terlalu lama terutama untuk bayi yg mempunyai kulit yg sensitif.
  •          Gunakan diaper yg menyerap air kencing lebih cepat dan sentiasa kering pd kulit bayi. Ini untuk memastikan kulit bayi sentiasa kering sekaligus untuk mengelakkan ruam lampin berlaku pd kulit bayi.

 Urine Indicator - Double yellow line

Kepada all customer yg ingin dapatkan diaper with indicator bolehla hubungi agent2 kami yang berhampiran dengan anda atau email kami di Diapers4_all@yahoo.com.
ps:untuk mengetahui senarai agent boleh view di diaper info:)

No comments:

Post a Comment